Ett uterum definieras som en sluten byggnad som har minst en vägg som är inglasad. Det finns många sätt att bygga ett uterum, exempelvis i form av en tillbyggnad, som en fristående byggnad eller som en delvis inglasad altan. Självklart finns det fler varianter, och de syftar alla till att förlänga känslan av utomhussäsongen utan att vara väderberoende.
Inte undra på att uterum blir allt vanligare och allt mer populärt i Sverige, där vår- och sommarsäsongen är kort och där vädret är oförutsägbart. Det är därmed många som väljer att bygga fullt isolerade uterum, med golvvärme och eventuell infravärme, för att kunna njuta av utomhuskänslan även höst och vinter.
Uterum, vinterträdgård eller kanske ett växthus?
Bygger man en enklare variant av uterum, det vill säga utan full isolering, golvvärme och enklare val av tak och väggar, vill man förmodligen mest använda sitt uterum under sommarsäsongen. Vill man däremot använda sitt uterum året runt kan man välja att bygga en så kallad vinterträdgård istället för ett uterum.
Oavsett om man väljer att bygga ett uterum, en vinterträdgård, en altan med glaspartier eller ett regelrätt växthus bör man fråga sig vad det ska användas till, var det ska placeras och hur det ska inredas. Det finns mer eller mindre avancerade system och tillval, så det gäller att tänka till ordentligt.
Bygglov eller bygganmälan
I vissa fall krävs det ett bygglov eller i alla fall en bygganmälan för att få lov att bygga ett uterum. Regler och riktlinjer för detta finns vanligtvis att hitta på hemkommunens hemsida, men är man osäker bör man ta kontakt med kommunens växel alternativt byggnadsnämnden om en sådan finns.
Skulle det krävas ett bygglov säger reglerna generellt sett att ritningar ska göras i skala 1:100, och dessa ska lämnas in tillsammans med aktuell planritning samt en tomtkarta. Ritningar går att göra på egen hand, men det finns också många arkitektkontor som kan bistå med detta.
Att tänka på
Om man väljer att bygga ett fristående uterum, alltså ett uterum som inte är en tillbyggnad intill den befintliga fastigheten, kan det vara bra att anlägga någon form av naturlig gångväg eller passage mellan bostadshuset och uterummet.
En passage kan göras i form av ett trädäck, en grusgång eller en stenbelagd gång. Byggs uterummet i nära anslutning till huset är det väldigt fin att förbinda de båda byggnaderna med ett trädäck. Tänk i så fall på att välja rötbeständiga och miljövänliga träslag.
Även en delvis inglasad altan eller en helt inglasad veranda i anslutning till entrén kan tjäna som en form av uterum. Verandan kan fungera som en förlängning av entrén och hallen, vilket kan göra att hela huset upplevs större. En veranda är också en fin detalj och kan göra mycket för helhetsintrycket, vilket i sin tur kan bli en värdehöjare vid en eventuell försäljning.
Att glasa in en altan, balkong eller entré är sällan något man ångrar, och det är definitivt ingenting som sänker vare sig helhetsintrycket eller värdet på fastigheten. Användningsområdet och utomhussäsongen utökas och med måttanpassade, skräddarsydda lösningar går det att skapa unika utrymmen enligt behov och önskemål.