Inreda med solskydd

Solljus, värme och insyn är tre saker man bör ha i åtanke när man inreder ett uterum. När värmen slår till är det skönt med någon form av solskydd, som exempelvis lamellgardiner, markiser, persienner eller plisségardiner. Det går att måttbeställda gardiner efter önskemål och behov, alternativt köpa färdiga.

När det gäller markiser finns det både fönster- och terassmarkiser som går att styra digitalt alternativt med hjälp av en fjärrkontroll. Fönstermarkiser regleras utifrån, men det finns även rakt nedåtgående solskydd som monteras på utsidan. På en blåsig plats är dessa väldigt praktiska.

Kom ihåg att välja både färg och form som matchar omgivningen och framförallt huset. Även gardinlängder och plisségardiner bör matcha övrig inredning, och helst ge dämpande effekt för såväl ljud som ljus. Gardiner, plisségardiner och persienner finns i olika material och färger samt med mörkläggande baksida, något att tänka på om uterummet ska tjäna som gästrum. Kom ihåg att hänga gardinstången riktigt högt och låt gärna längderna nudda golvet.

Har man riktigt stora fönsterpartier är lamellgardiner ett bra alternativ, då de fungerar både som sol- och insynsskydd. Med lamellgardiner minskar man även risken för kallras, då värmen behålls inne i rummet. Lamellgardiner går ofta att dra för eller ifrån i ett enda svep och är lätta att torka av och damma.

Lämna ett svar