Växter som trivs i ett uterum

Vill man fylla uterummet med blommor och växter är det bra att läsa på om vilka sorter som klarar av värmen och mängden ljus i ett uterum. Det finns faktiskt många växter som kan orsaka fuktproblem när de står i ett uterum istället för utomhus.

Har man ett uterum med riktigt stora fönsterpartier kan det vara fint med ett par stora krukor, och kom ihåg att en lerkruka är bra mycket svalare än både metall och betong. Stora krukor ger även bättre tillväxt och blomning samt minskar risken för uttorkning.

Om växterna måste stå intill fönstren är det en bra idé att skydda dem mot de starkaste solstrålarna mitt på ­dagen. Intill ett fönster blir det oerhört varmt och växterna kan behöva vattnas varje dag under sommaren. Många växter och blommor mår också bra av en extra näringsdos under blomningsperioden, gärna i samband med varje vattning.

Pelargon

Pelargoner klarar temperatursvängningar bra och trivs i uterummets något svalare luft. De vill helst stå i halvskugga eller skugga och vill bli ordentligt genomvattnade men torka upp däremellan. Plocka bort vissna bland och blommor ur krukan då de kan drabbas av mögel.

Hibiskus

En vanlig Medelhavsväxt som oftast ses som krukväxt härhemma. Hibiskusen älskar värme och sol, men klarar även temperatursvängningar. Den vill helst stå i full sol men är törstig och kan behöva vattnas varje dag. Ställ gärna ut Hibiskusen riktigt varma dagar så den kan drabbas av ohyra om det blir för varm i uterummet.

Citrusträd

Passa på att plantera ett citron- eller olivträd och andra sorters exotiska träd och växter. Det finns relativt små citrusträd som redan är planterade i kruka som passar perfekt för uterummet. Jorden vill inte torka ut så citrusträdet behöver regelbunden vattnig. Träden gillat också att bli duschade med jämna mellanrum.

Passionsblomma

Med helt fantastiska blommor och flera olika varianter att välja bland är passionsblomman en riktig skönhet som garanterat blir samtalsämnet bland alla gäster. Stötta upp med någonting som gör att blomman kan klättra och vattna rikligt när det är som varmast.

Lämna ett svar