Sammanfattning

Uterum blir alltmer populära, inte minst de som är helt fristående. Det går att skapa ett isolerat och mysigt utrymme med relativt enkla medel; ett utrymme som i bästa fall förlänger både huset och utomhussäsongen.

Flera användningsområden

Ett uterum kan nyttjas på många olika sätt, bland annat som ett inglasat rum där man kan njuta av sommarkvällarna ännu längre än på en öppen uteplats, alternativt som ett kombinerat växthus/socialt utrymme, kontor eller gästrum. Lägger man tid och pengar på en bra grund och bra isolering går uterummet att använda året om.

Det första man bör fråga sig är därför när och hur uterummet ska användas, eftersom det till stor del bör avgöra vilken typ av uterum man väljer att köpa eller bygga. Det finns allt från enklare inglasade verandor till fullisolerade uterum, lusthus och vinterträdgårdar. Valet beror på behov, önskemål och plånbok.

Vad ska man välja?

Ett välisolerat uterum som är byggt intill husfasaden kan många gånger bli billigare än att bygga eller montera ett helt fristående uterum, åtminstone om det ska fullisoleras och förses med golvvärme och så vidare. Valet av glas är också avgörande för priset, då det finns en rad olika isolersystem att ta hänsyn till. Återigen beror valet på hur och när uterummet ska nyttjas.

Tips inför valet av uterum

1. Placera uterummet så nära köket som möjligt eftersom tillgängligheten och enkelheten många gånger avgör hur ofta man nyttjar uterummet.

2. Välj alltid bra kvalitet och hållbara material.

3. Kom ihåg att jämföra priser då det kan skilja sig rejält mellan olika leverantörer.

4. Välj dörrpartier som går att öppna helt och åt olika håll.

5. Vid installation av glastak (alt. kanalplasttak) är det viktigt att det finns minst en vädringslucka.

6. Försök att tänka “utanför boxen” och bind ihop uterummet med övriga huset/tomten på ett smart och smidigt sätt, gärna så att det smälter in i omgivningen men som ändå sticker ut.

7. Kom ihåg att förse åtminstone delar av uterummet med någon form av insynsskydd så att inte grannar och/eller förbipasserande kan se in obehindrat.

8. Välj hellre ett stort än ett litet uterum, eftersom yta är något vi sällan kan få för mycket av! Exempelvis så ”stjäl” brutna hörn en del yta, så är de ett nödvändigt ont kan man med fördel ta i med extra utrymme åt andra hållet.

Lämna ett svar