Tänk på användningsområdet

Olika årstider påverkar uterummets utformning, utrustning och användningsområde vare sig man vill det eller inte. Därmed är valet av isolering, tak, golv, väggar och dörrar väldigt viktigt.

Inför bygget eller renoveringen bör man därför ta sig en rejäl funderare på hur uterummet ska användas, och framförallt under vilken/vilka säsonger man tror att uterummet kommer att tas i bruk som mest. Det är inte minst viktigt med tanke på valet av golv, då det finns lite olika isolervärden att ta hänsyn till när det gäller golv för uterum. Valet av isolersystem beror till största delen på användningsområdet.

Olika typer av golv

Ett uterum som ska användas året om bör vara välisolerat och framförallt förses med golvvärme. Att lägga trall ovanpå ett bjälklag alternativt en gjuten platta, som i sin tur är isolerad med ull eller cellplast är att föredra i detta avseende. Kom också ihåg att installera någon form av reglage för golvvärmen så att den kan stängas av under sommarmånaderna och sättas på under vintermånaderna.

Ska rummet enbart användas under sommarmånaderna räcker det oftast att montera uterummet på ett trallgolv som isolerats med en tunn cellplastskiva. Cellplasten ger ett litet skydd mot golvdrag och gör att säsongen kan förlängas med i alla fall ett par veckor.

Lämna ett svar