Olika typer av uterum

Attefallshus

Attefallshus, eller som det också kallas; komplementhus, är ett fristående mindre hus som kan användas som gästhus, kontor, extrarum och liknande.

Komplett uterum

Ett uterum som monteras komplett med golv, tak, väggar och glaspartier enligt önskemål är ett komplett uterum. Tillval som utelås, golvvärme samt ventiler med mera kan väljas till om så önskas.

Fristående uterum

Fristående uterum har blivit ett allt vanligare inslag i olika villamiljöer. En fördel är att det kan placeras nästan var som helst på tomten, samt att det är generösa byggregler då de inte kräver något bygglov.

Fristående uterum kan placeras så att man kan njuta av morgonsol eller kvällssol beroende på vad man föredrar. Har man möjlighet att förlägga uterummet med utsikt mot en äng, sjö eller hav kan man dessutom njuta av en vacker utsikt, oberoenfe av väder och vind.

Lusthus

Drömmer man om en liten oas i trädgården går det utmärkt att skapa det med hjälp av ett lusthus eller en paviljong. Den kan med fördel placeras på en höjd eller i ett avskilt hörn i trädgården så att den blir ett litet mysigt krypin där man kan sitta och koppla av efter en lång dag på jobbet.

Både lusthus och trädgårdspaviljonger finns i annorlunda utföranden med udda former och specifika detaljer. Det går att hitta både åttakantiga och klotformade lusthus likväl som traditionellt utförda med utpräglad snickarglädje. Även ett lusthus går att glasa in så att det går att använda en bra bit in på höstkanten om man skulle vilja.

Inglasad altan eller balkong

Ytterligare ett alternativ är att glasa in delar av eller hela altanen, alternativt balkongen, om sådan finns. En altan är oftast något som redan finns när man köper ett hus, och finns det inte är det något som gärna prioriteras när det ska renoveras eller byggas till.

Altanen blir också en förlängning av huset, och väljer man att bygga den i anslutning till köket eller vardagsrummet kan man med fördel sätta in stora, öppningsbara glaspartier eller dubbeldörrar som öppnas upp ut mot altanen. På så vis förlänger man köket eller vardagsrummet och kan binda ihop uteplatsen med inomhusmiljön med hjälp av en röd tråd inredningsmässigt.

Väljer man att glasa in hela eller delar av altanen går det att göra på lite olika sätt. Många väljer att bygga ett högre staket eller insynsskydd med glaspartier som ger ett visst vindskydd, medan andra väljer att sätta in hela glaspartier som går att skjuta åt sidan om det blir riktigt varmt och soligt väder.

Lämna ett svar