Anpassa uterummet efter omgivningen

När man kommit så långt att man bestämt sig för att bygga ett uterum som ett förlängt rum av huset, som ska användas under sommaren, är det dags att tänka på detaljer som val av fönster, dörrar, lås, inredning och andra tillbehör.

Stilen på tak, dörrar och fönster är viktig

Det finns mängder med olika typer av uterum, och i princip lika många tillval, att välja mellan. Det viktigaste är att det passar huset och användningsområdet, samt att det inte byggs för litet. När man väl har valt stommen är det dags att välja antingen sadeltak eller pulpettak, om det ska vara ett helt eller delvis fristående uterum, om tak och väggar ska vara av kanalplast, klarglas eller färgat glas, om man vill ha värmeslingor i golvet, om det ska vara trätrall eller klinkers man går på och så vidare.

Oavsett om man väljer glas eller kanalplast är utseendet viktigt för helhetsintrycket, och man vill helst att uterummet ska bli en del av det befintliga bostadshuset. I synnerhet om man väljer att bygga till ett uterum intill bostaden.

Många väljer till exempel att installera spröjsade glas i sitt uterum, vilket kan vara ett alldeles utmärkt val och som ger uterummet en särskild karaktär. Se dock till att de spröjsade glasrutorna passar ihop med övriga stilen på huset och trädgården.

Precis som när man ska måla om ett hus är det viktigt att titta på omgivningen och försöka följa den så mycket som det bara går. Det vill säga så mycket så att det inte sticker ut och ser onaturligt ut i förhållande till allt annat runt omkring.

Lämna ett svar