Uterum anpassat för vinter och höst

Det går inte att nog betona vikten av golvvärme, bra isolering och behagliga material när man bygger ett uterum som ska användas under årets kallaste månader. Oavsett golvtyp blir det kallt, även om man har isolerat golvet enligt konstens alla regler.

Värme och isolering

Golvvärme finns både som elvärme och vattenburen värme, och som med allt annat bör man väga för- och nackdelar mot varandra och jämföra priser. Är uterummet tänkt att användas som en form av vinterträdgård krävs det att man har en ordentligt byggd grund, med ett väl isolerat bjälklag och trossbotten, alternativt en gjuten platta.

Det krävs också att man installerar ett kraftigt isolersystem, och även i detta avseende finns det ett par olika att välja mellan. Exempelvis säkerhetsglas med argongas som ger mycket god isolerande effekt.

Att installera en så kallad bruten köldbrygga innebär att karmar och luckor förses med så kallade plastdistanser som stoppar kylan från att sprida sig ut i rummet. En sådan karm bör installeras i ett enda stycke för att ge bästa möjliga effekt.

Kom ihåg att aldrig ta bort väggen helt och hållet mellan uterummet och huset. Installera istället någon form av fasadparti mellan huset och uterummet, som till exempel skjutdörrar i glas eller behåll en redan befintlig altan- eller ytterdörr.

Lämna ett svar