Det finns kommuner som kräver en bygglovsansökan för en tillbyggnad, och generellt sett är det bra att att skicka in ritningar för uterummet, en planritning för huset samt en tomtkarta så snart som möjligt.
Isolering, värme och insynsskydd
Har man bara tänkt att nyttja uterummet under sommaren behövs oftast en lättare konstruktion än om man vill nyttja rummet året om. Om man önskar bygga ut sitt redan befintliga hus krävs ett kraftigt system vad gäller isolering och värme. Tänk på att installera välisolerade karmar och 3-glasfönster som innehåller argon för att få bästa möjliga U-värde och täthet.
U-värde är en form av mätcärde för isolergraden, det vill säga hur mycket (eller lite) energi som faktiskt släpps ut. Ett lågt U-värde släpper ut mindre energi och tvärtom. Man brukar beräkna isolervärde i watt per kelvin och kvadratmeter.
För att behålla värmen och nyttja ljuset så mycket som möjligt bör man placera uterummet i söder eller västerläge. Där är solen som skarpast, vilket gör att skyddande gardiner eller persienner är att föredra.
Tillval och tillbehör
Det finns mängder med tillbehör och tillval för olika uterum: allt från kompletta uterum till uterumspartier, klarglastak och kanalplasttak, spröjsade glas och vanliga glas, skjutlås och utvändiga lås med mera.
Man bör därför veta hur tillbyggnaden ska se ut, samt vara på det klara med när och hur uterummet ska användas innan man beställer olika delar till sitt uterum. Det är också en fördel om tillbyggnaden passar in i den befintliga miljön och övriga stilen på huset.
Har man till exempel ett äldre hus som är byggt i lantlig stil passar det utmärkt med spröjsade fönster, medan det till en modernare typ av hus vpassar bättre med ett så enkelt utformat glasfönster som möjligt. Ett uterum helt i glas, med öppningsbara vädringsluckor i taket, är jättefint till ett helvitt eller grått hus.