Bygga nytt – praktiska tips och råd

När man väl har bestämt sig för att bygga ett helt nytt uterum är det viktigt att tänka på själva stommen som uterummet ska vila på. Stommar, balkar och väggreglar kan vara tillverkade av limträ eller plankor som inte sällan bär upp hela konstruktionen. Även aluminiumstommar är vanligt förekommande.

Stommen

Välj mellan en okapad eller en exaktkapad stomme, där den sistnämnda oftast levereras färdigkapad och därmed klar för omedelbar montering. Väggreglar av limträ är både starka, miljövänliga, stabila och lättarbetade.

Taket, golvet och väggarna

När man väl har bestämt sig för vilken typ av stomme man vill ha bör man fundera över vilken typ av tak och som passar bäst. Ett tak kan vara tillverkat av plast, kanalplast (korrugerat eller plant), enkelt klarglas eller isolerglas. Det sistnämnda isolerar bäst mot både kyla och värme, vilket hörs på namnet.

Det vanligaste är att lägga trätrall, ett golv som också oftast används som altangolv, men även betong- eller klinkerplattor fungerar väl men då helst ihop med värmeslingor. Golvet blir kallt även på sommaren så snåla inte när det gäller golvvärme!

Väggarna kan vara trä alternativt aluminium i kombination med enkelglas. Det viktigaste är att att eventuella vikpartier och/eller skjutdörrar går att öppna upp riktigt ordentligt. Gärna åt två håll!

Lämna ett svar