Olika typer av tak

Det finns en rad olika typer av tak och material att välja mellan, bland annat glas, plåt och kanalplast. Valet av tak är viktigt, inte bara med avseende på utseendet utan också med tanke på temperatur och ljusinsläpp. Värme stiger uppåt, vilket betyder att ett dåligt isolerat tak kan bli riktigt energislukande. Men självklart kan det också bli olidligt hett i ett uterum som är byggt helt i glas.

Glas eller kanalplast

Att välja ett glastak, alternativt ett tak av kanalplast som är transparent, gör att man maximerar ljusinsläppet. Men då det släpper in både ljus och värme är det extra viktigt att tänka på uterummets placering. Ett söder eller västerläge innebär mycket och skarpt ljus, medan norr eller österläge ger ett mjukare och behagligare ljus. Därmed kan det vara skönt att sätta upp någon form av solskydd om uterummet ligger i söder eller väster, samt att ha åtminstone ett öppningsbar fönster i taket.

Ett glastak ger ett mer exklusivt intryck än ett plasttak, samtidigt som det skapar mycket rymd. Tänk att ligga i en skön soffa eller fåtölj i ett uterum med transparent tak en sen, stjärnklar kväll och bara njuta av utsikten!

Vill man filtrera bort de värsta reflexerna är ett tak av kanalplast att föredra, eftersom det samtidigt släpper in nästan lika mycket ljus som ett glastak. Kanalplasttak är det vanligaste valet, och de finns i flera varianter såsom klar, vit, rökfärgad och opalfärgad plast.

Täckt tak

Ett täckt tak stänger ute värmen i högre grad än både glas och kanalplasttak, men det släpper inte igenom ljuset lika bra. Det mest energieffektiva taket är ett isolerat bandplåttak, vilket många väljer då det harmonierar väl med många hudtyper. Har man ett brutet tak kan man exempelvis sätta in glastak på ena nocken, medan man har täckt tak där solen lyser som mest.

Lämna ett svar