Golv till uterum

Golvet i ett uterum kan te sig på lite olika sätt. Det vanligaste är att lägga in trägolv eller någon form av klinkers, men det finns även andra golvtyper och tillägg du kan lägga in tillsammans med ditt golv. Det kan behövas lite guidning innan du bestämmer dig så vi ska ta upp några tips om du står inför golvval för ditt kära uterum – lagom till vår och sommar.

Vilket material ska man välja?

Först bör du veta att det inte är alla golvtyper som passar till just ditt uterum. Det finns nämligen en rad faktorer som spelar in, som temperatur, fuktighet och hur golvet kommer att hanteras. Om du redan vet att golvet kommer att stampas på av tassar med klor, barnfötter som drar in lera, eller vuxnas högklackade skor, måste du välja ett tåligt golv. Hur utetemperaturen och dess svängningar ter sig under året har också stor betydelse. Om du lever i ett fuktigt klimat eller om vintern ofta för med sig regn och snö måste ditt utegolv vara rustat för det. Och likaså på sommaren kan värmen ge en negativ påverkan på golvet om solen gassar och temperaturen stiger uppemot 35 grader.

Lättrengörligt

Om du ska bygga ett uterum är det ganska troligt att du bor i villa. Och bor du i villa är det också ganska förmodande att du har barn eller djur. Då kommer vi till den aspekten av att ditt golv måste vara tillräckligt slitstarkt för att rengöras gång på gång. Att lägga in känsligt trägolv som inte får ta emot fukt i form av en svabb eller som blir repat av minsta rörelse med dammsugaren är alltså inget att rekommendera. Har du familj och husdjur måste du således ta hänsyn till det när du väljer golv till uterummet.

Isoleringen

Glöm aldrig bort isoleringen av golv i uterum. Golvet utgör ju grunden av uterummet och isoleringen spelar en oumbärlig roll så att du ska kunna gå barfota på sommaren och slippa höga energikostnader. Även här måste du planera noggrant eftersom olika golv kräver olika typer av isolering. Sedan är naturligtvis frågan: ska du dra in golvvärme också eller låta det vara? Du måste se till höjden av golvet när du även ska ta in isoleringen eftersom höjden då påverkas. Observera att nivån på uterumsgolvet ska vara lika med nivån på ett anslutande rum, annars kan det bli problem och dessutom ge ett fult intryck. Detta gäller enbart om uterummet inte är fristående utan en tillbyggnad av det vanliga huset.

Vilket golv är rätt?

De flesta som bygger uterum satsat på tåligt trä eller natursten. Det senaste är vackert och lätt att underhålla. De passar också för golvvärme. Dock måste du vara försiktig med att tappa vassa saker som porslin och tunga prylar som kan orsaka hack eller sprickor.

Lämna ett svar