Uterum, gästrum, växthus eller matplats?

Ett uterum bör med fördel placeras i närheten av köket eller vardagsrummet, gärna båda om det finns möjlighet. Ligger uterummet långt från köket kan det bli mycket spring fram och tillbaka, och då utnyttjar man med all sannolikhet uterummet mer sällan än om det är lättillgängligt.

Både inglasat och öppet

Väljer man att glasa in sin altan eller att bygga ett helt fristående uterum kan det vara bra att även bygga en mindre altan eller uteplats som är öppen. Valmöjligheten innebär frihet och riktigt varma dagar kan det kännas alltför varmt i ett inglasat uterum, varpå man kan välja den öppna uteplatsen just den dagen. Då räcker det med en parasoll eller markis för att skydda sig mot sol och värme.

Både växthus och uterum

För den som egentligen drömmer om ett växthus, eller ett orangeri, kan ett uterum vara ett alternativ så länge det släpper in tillräckligt med solljus, samtidigt som det ska finnas vädringsmöjligheter och möjligheter att skugga vissa delar av uterummet vid olika tidpunkter. I ett uterum eller ett växthus skapar man ett så kallat artificiellt klimat, vilket gör att särskilda växter och fruktträd som normalt sett inte skulle trivas på platsen kan växa och trivas.

I Sverige använder man oftast växthusen för att odla bland annat citrusfrukter, örter, kryddväxter, vindruvor, oliver och så vidare, Alltså växter och plantor som vanligtvis inte växer så bra i vårt alltför kalla klimat. Ett växthus kan nyttjas på flera sätt, och har man möjlighet att bygga ett riktigt stort växthus kan det tjäna som både uterum, växthus och orangeri.

Bind samman olika rum

En annan sak som många kanske glömmer bort, åtminstone när det gäller fristående uterum, är det det bör vara enkelt och smidigt att ta sig mellan uterummet, bostadshuset och trädgården. Det är just tillgängligheten som många gånger är avgörande för hur mycket man faktiskt nyttjar ett uterum. Tänk därför på att knyta samman uterummet med huset genom en altan, en stenlagd gång eller någon annan form av passage.

Både praktisk och personligt

För den som ska inreda ett uterum som matplats och för övrigt socialt umgänge är det viktigt att tänka på förvaringsmöjligheter samt att ha tillgång till vatten, el och olika ljuskällor. Det sistnämnda är inte minst viktigt om rummet ska nyttjas för såväl enklare matlagning som umgänge och avkoppling.

Bra belysning, och framförallt; olika sorters belysning, är viktigt för såväl helhetsintrycket som för möjligheten att se ordentligt när man ska läsa, spela spel, duka, äta och så vidare.

Att lägga in en stor härlig matta är oftast både snyggt och skönt, oavsett om man har golvvärme eller inte. Det ger ett ombonat och mysigt intryck, men tänk på att inte köpa en alltför liten matta vilket är ett vanligt misstag. Den ska helst vara minst lika bred som soffan alternativt täcka hela ytan och lite till under matbordet.

Även gardiner, kuddar, plädar och ljuslyktor i olika former och storlekar skapar en varm och inbjudande atmosfär. Textilier går att knyta ihop med övrig inredning, samt med färger och former i som finns i trädgården.

Lämna ett svar